tort na wesele

Cukiernicze pracownie artystyczne to swoista nowość na polskim rynku. Są bardzo rzadkie i można je najczęściej spotkać tylko w większych miastach. Ta niedostępność sprawia jednak, że tworzone przez nich słodkie dzieła sztuki zasługują na ogromne uznanie. Zwłaszcza w dziedzinie artystycznych tortów weselnych pole do popisu jest bardzo duże. Cukiernicy zręcznie łączą pyszne smaki słodkości z niepowtarzalnymi dekoracjami i efektem wizualnym całego tortu.

Niebo w ustach

Tego typu torty wyróżniają się nie tylko wspaniałymi dodatkami, kolorowymi dekoracjami z masy cukrowej, ale również fantastycznym, obłędnie pysznym smakiem. Doskonałe połączenie różnych kremów i biszkoptu sprawia, że torty rozpływają się w ustach, pozostając na długo w pamięci każdego, kto ich spróbował. Najpopularniejsze opcje to torty czekoladowo-owocowe oraz śmietankowo-owocowe, ale coraz częściej pojawiają się też odważniejsze kompozycje. Jedna z nich to torty bezowe, które wymagają bardzo długiego przygotowania oraz ogromnego doświadczenia cukierniczego.

Torty ze zdjęciami

Ciekawym sposobem na artystyczne urozmaicenie tortu weselnego jest jego wersja ze zdjęciem zadrukowanym na jadalnym opłatku. Delikatny i chrupiący wafelek łatwo się kroi, a przy tym stanowi fantastyczną i niepowtarzalną dekorację. Ze względu na fakt, że jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu i odbywa się w specjalnym urządzeniu, cukiernia artystyczna https://www.art.sarzynski.com.pl/ raczej rzadko kiedy decyduje się na takie rozwiązania. Jej dużym atutem jest bowiem ręczne przygotowywanie każdej dekoracji i wkładanie w ten proces wielu umiejętności, których nie da się zastąpić maszynami.

Słodkie dekoracje

A to właśnie te dodatkowe dekoracje, wafelki, rurki, ciasteczka, kwiatuszki, cukrowe laski i koraliki oraz cała masa innych słodkich ozdóbek tak naprawdę sprawia, że tort wygląda tak wspaniale. Wykonywane są najczęściej z jadalnej i barwionej masy cukrowej, która wykazuje duże właściwości plastyczne. Rolą cukiernika jest więc przede wszystkim wybranie odpowiedniego koloru masy oraz jej uformowanie we właściwą dekorację. Całość jest następnie schładzana, aby dobrze przylegała do samego tortu i dopiero wtedy może pojawić się na weselnym stole.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here