Mojito
data dodania: 3.11.2008

WYDRUKUJ
Receptura:
40 ml rumu Bacardi Superior,
1 limonka,
2 łyżeczki syropu cukrowego,
7-8 dużych listków mięty,
woda sodowa do dopełnienia,
kruszony lód

Sposób wykonania:
Do szklanki typu highball wrzucić 4 ćwiartki limonki, wlać syrop cukrowy i dobrze ugnieść muddlerem, by uwolnić aromaty cytrusowe. Dodać listki mięty i delikatnie ponownie ugnieść muddlerem tak, by nie zmiażdżyć struktury liści. Dodać kruszony lód, rum Bacardi Superior i zamieszać. Dopełnić kruszonym lodem, wlać wodę sodową i udekorować listkami mięty.

Czy wiesz, że?
Jest to bardzo popularny long drink podawany o każdej porze dnia, który powstał na Kubie w czasie, gdy w Ameryce trwała prohibicja. A inspiracją dla jego stworzenia był Mint Julep, lubiany przez przebywających na wyspie Amerykanów.
Przepis pochodzi z serwisu screwdriver.pl
« Powrót do serwisu screwdriver.pl