Mint Julep
data dodania: 5.11.2008

WYDRUKUJ
Receptura:
50 ml whisky,
15 ml cukru,
5 ml gorącej wody,
ok. 10 listków mięty,
lód

Sposób wykonania:
W shakerze umieścić cukier i miętę. Pocierając tłuczkiem rozdrobnić miętę, aż puści soki. Dodać gorącą wodę. Wszystkie składniki jeszcze raz dobrze wymieszać i przelać do szklanki typu highball wcześniej wypełnionej kruszonym lodem. Wlać whisky. Mieszać do momentu pojawienia się szronu na szklance.

Czy wiesz, że?
Koktajl ten, podawany jako orzeźwiający short drink, był bardzo popularny wśród plantatorów z południowych stanów USA. Jego powstanie datuje się nawet na koniec XVIII wieku, co czyni go jednym z najstarszych znanych koktajli na świecie.
Przepis pochodzi z serwisu screwdriver.pl
« Powrót do serwisu screwdriver.pl